Kamarikuoro CVT -kurssilla!

Länsi-Uusimaa lehdessä julkaistiin 8.2. artikkeli kuoron CVT -workshopista! CVT -laulutekniikka on uutta ja hottia laulajien piireissä, nyt myös Lohjalla Kamarikuoron toimesta:

cvt_kamarikuoro_netti_1

Uutta soundia hakemassa

”Miau, sanokaa yhdessä miau! Nyt haetaan twangiä ääneen.” Mika Keitel, CVT eli kokonaisvaltaisen äänenkäytön tekniikan opettaja, on saapunut pitämään workshoppia Kässän talolle Virkkalaan. Kuorolaisia hymyilyttää ja ihmetyttää; mihin sitä kissan naukaisua laulamisessa tarvitsee?

Twang syntyy siten, että ääntöväylän alaosa kaventuu. Helposti tunnistettava ääri-twang saadaan aikaan esimerkiksi naukaisemalla.

Keitel kertoo ja näyttää havainnetaulua. ”Jotta ääni kantaa, se tarvitsee ainakin ripauksen twangiä.”

”Amerikkalaisessa puhetavassa on paljon twangiä, mitä taas suomalaisessa ei niinkään ole” väittää Keitel, johon kuorolainen Pirjo Hannula vastaa: ”Kainuulaisten naisten puheesta kyllä twangiä löytyy, ja karjalaisesta kansanlaulutavasta.”

cvt_kamarikuoro_netti_3Tähän on helppo yhtyä. Twangin olemus valkenee kuorolaisille. Juuri sitä tarvitaan, kun kuoro valmistautuu maaliskuun 9. päivänä pidettävään Gospel -konserttiinsa. Gospeleissa kun mennään amerikkalaisen rytmimusiikin juurille.

Twang on CVT:n perusjuttuja, sillä äänen kantavuus on tarpeellista niin klassisen kuin kevyemmän musiikin tulkitsijalle. Jotta äänen saa kantamaan, twang ei yksin riitä, vaan sen perustana on oltava ”tuki”. Tuki tarkoittaa hengityksen lihaksiston hallintaa. Äänihän syntyy ulospäin hengitettäessä äänihuulten kautta, mutta jos äänestä haluaa saada kuuluvan, keskivartalon lihaksilla ikään kuin vastustetaan, hidastetaan ilman poistumista keuhkoista. Vahva tuki auttaa siihen, että ääntä ei puristeta kurkun lihaksilla ulos. Kaulan ja kurkun tulee olla vapaita ja rentoja, jotta äänikin kulkisi vapaasti.

Oikea laulutekniikka on tärkeää paitsi äänen kantavuuden myös äänen terveenä pysymisen kannalta. Lohjan Kamarikuorossa pidetään huolta kuorolaisten äänenkäytöstä myös kuoronjohtaja Taru Murasen ansiosta. Mika Keitelin omaksuma CVT -tekniikka toi uutta jäsentelyä ja työkaluja laulamiseen. Keitel kertoi äänen moodeista, väreistä ja tehosteista; miten tehdään esimerkiksi säröä lauluääneen hallitusti niin, että äänihuulet eivät kärsi.

Kolmepäiväisen laulukurssin aikana kuorolaisilla oli mahdollisuus yksityisopetukseen. Muut kuorolaiset kuuntelivat toisten tunteja oppiakseen itse. Laulukokemuksen puolesta joukossa on pitkälle opiskelleista laulajista ”rivilaulajiin”. Joillekin Mika Keitelin laulutunti oli elämän ensimmäinen ja sekös jännitti.

cvt_kamarikuoro_netti_2”Keitelin kannustava ja rakentava opetustapa sai kuitenkin minut nopeasti rentoutumaan ja antoi oivalluksia, miten lähden hakemaan kiinteämpää ääntä huokoisen tilalle”, kertoo ekakertalainen sopraano Anu Järvinen.

Michael ”Mika” Keitel on opiskellut oopperalaulajaksi ja klassisen laulutavan pedagogiksi Sibelius-Akatemiassa 1992. ”Kun lauloin musikaaleissa, minulle tuli tarve laajentaa kevyen musiikin puolelle osaamistani. Viimeisimmän oppini olen saanut Cathrine Sadolinilta Tanskassa ja valmistuin CVT-opettajaksi 2011”, Keitel kertoo.

Lohjan Kamarikuoro aikoo jatkaa CVT-tekniikan opiskelua syksyllä Keitelin johdolla.

Kuvassa Keitel neuvoo Eeva Savelalle leuan oikeaa, rentoa lauluasentoa.

netticvt_kamarikuoro_4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s